Hengstenhouderij
B. V.D. BERG
Hengstenhouderij B. van den Berg is begonnen als kleinschalige fokkerij, waarin onder andere de merrie Cariena (Oswin x Ylande) aangekocht werd. Cariena mocht uiteindelijk de titel 'Jongste Elitemerrie van Nederland' in ontvangst nemen en heeft zo diverse sporen nagelaten in de fokkerij. In december 2005 overleed ze. Ze heeft een hele serie nakomelingen nagelaten, waaronder de voorheen in Duitsland goedgekeurde hengst Karino (v. Astrix) en twee elitemerries; Gerdien (v. Drageset) en Pauliena (v. Tunar). De laatstgenoemde daarvan is nog steeds onderdeel van onze fokkerij en met deze nazaat hebben wij de foklijn doorgezet.

CarienaPauliena is momenteel de oudste fokmerrie op ons bedrijf. In 2006 mocht zij het stokje van haar moeder overnemen betreft Jongste Elitemerrie. Pauliena wordt niet alleen als fokmerrie ingezet, maar wordt op het bedrijf ook zeer gewaardeerd voor de kar en onder het zadel, door jong en oud.
Diverse nakomelingen van Pauliena hebben al laten zien het erg goed te doen op de keuringen. Diverse kampioenstitels hebben haar nazaten, o.a. Wolly, Aliena, Binkie, Dauwina en Gerdie, al in ontvangst mogen nemen.

PaulienaWolly, een Anton-dochter van Pauliena, is eveneens aangehouden voor de fokkerij. Maar, evenals haar moeder, wordt ze ook aangespannen en onder het zadel gereden. Wolly is stermerrie en behaalde in 2007 het Prestatieschap, door een AA-menproef te behalen en een A-zadelproef.
In 2009 zette Wolly het hengstveulen Floris (v. Timor) ter wereld, die gekocht werd door Fam. Vahrmann uit Meppen. Zij stelden een paar jaar later hem voor op de hengstenkeuring in hun deelstaat, waar hij een goedkeuring ontving.

WollyOm de lijn voort te zetten, was het niet meer dan toepasselijk dat we in 2006 een merrieveulen uit onze stam vernoemden naar de oude stammerrie Cariena. Wolly bracht ons dat jaar een mooi merrieveulen die de naam Cariena mocht hebben. Een merrie die weer een nieuwe generatie zal vertegenwoordigen onze foklijn. Echter bleken we een paar jaar later keuzes te moeten maken. Familie Vahrmann uit Duitsland liet weten interesse te hebben in de volle zus van hun goedgekeurde hengst Floris.

Cariena
Cariena is verkocht!

In 2010 zette Pauliena een heel deftig merrieveulen ter wereld. Al vanaf de eerste dag na haar geboorte leek het duidelijk dat deze dame tevens onze fokkerij mocht gaan aanvullen als de leeftijd daar naar was. Ze groeide uit tot datgene wat zij als veulens eveneens liet zien; een deftige dame. Op de eerste keuring deed ze goed mee. Haar eerste veulen werd geboren in 2014 en dat heeft ons goede hoop voor de toekomst gegeven.

Gerdie


Het jaar na Gerdie had Pauliena de smaak te pakken qua merries, ze zette Hilde ter wereld, die van bouw en type sterk deed denken aan ondertussen meervoudig kampioensruin op de keuring Binkie (v. Timor). Eveneens een aanhouder! Twee jaar lang mocht ze uit logeren en iedere keer bij weerzien waren we enthousiast. In 2015 hopen we dat Hilde vol trots haar eerste bewijs ter wereld zet naar een aanhoudpremie voor onze fokkerij!

Hilde

Buiten de Cariena-stam om zijn er in de loop der jaren nog een paar fokmerries gekocht.
En van die merries was Tatum, een Tunar-dochter uit de bekende elitemerrie Hanneke, waar ook onze allereerste hengst (van combinatie van den Berg/Bierman), Michael uit voort kwam. Tatum behaalde in haar leven het predikaat Ster en Keur. Zij werd altijd recreatief voor de wagen n onder het zadel gereden, naast natuurlijk haar fokkerijcarriere. Helaas werden wij in 2013 genoodzaakt afscheid van haar te nemen na een hevige koliekaanval.

Tatum


Na menig jaar achtereen hengstveulens gegeven te hebben wist Tatum ons gelukkig toch ook nog van diverse merrieveulens te voorzien. En van deze merries is Delia, van de hengst Anton. Delia is net als de andere fokmerries veelzijdig inzetbaar op het bedrijf. Ze heeft tot op heden het A-certificaat voor de menproef behaald en hopelijk wordt hier in de toekomst nog meer aan toegevoegd qua certificaten en predikaten.

Delia


Het jaar voor haar overlijden gaf Tatum ons ng een bijzondere Fjordenmerrie. Twee jaar hebben wij de hengst Alm Glimt van Louis de Vry mogen huren en vanuit het eerste dekjaar schonk Tatum ons een mooi ulsblakke merrieveulen: Talma. En van onze pronkstukken betreft bijzondere kleur n type in n goed Fjordenpaard.

Talma
Jarenlang hebben ook de volgende merries onze fokkerij gediend:

Ymea
Als jonge merrie werd Ymea aangeprezen door vriend van de familie, Dhr. v.d. Zee. Dat was een merrie om mee verder te gaan! Ymea werd onderdeel in onze fokkerij. Deze Reinar-dochter uit de merrie Ritsja (v. Larsto), behaalde als jonge merrie het jeugdkampioenschap op de keuring en wist later ook de titels Stermerrie en Prestatiemerrie (A-menproef, A-zadelproef) in de wacht te slepen. Diverse veulens passeerden de revue, tot merrie Fleur geboren werd. Deze werd in eerste instantie aangehouden voor de toekomst. Met het groeiende merriebestand voor de toekomst werd het tijd keuzes te maken en toen wij voor Ymea een geschikt nieuw thuis tegen kwamen hebben wij van haar afscheid genomen. Sindsdien is Ymea werkzaam voor de wagen in het zuiden des lands.
Yarra
Enkele jaren later volgde er een leeftijdsgenootje van bovengenoemde op ons bedrijf. Merrie Yarra (Ramiro x Ninke v. Barstad) werd overgenomen met het bericht dat een cyste op een eileider haar fokkerijtoekomst helaas had belemmerd. Yarra werd als gezelschap ingeschaard bij dekhengst Timor op de weide. Drachtig zou ze hoogstwaarschijnlijk toch niet kunnen worden en zo hoefden ze ook niet alleen te staan. Yarra werd wel gewoon hengstig en zodoende werd ook gedekt. Zonder effect...of toch? Aan het begin van de winter was er toch een onderbuikgevoel dat besloot om haar nog eens te laten scannen en niets was minder waar: Yarra was drachtig! Vanaf dat jaar heeft Yarra ons vrijwel ieder jaar een veulen geschonken. Met eenzelfde reden als Ymea hebben wij ook voor Yarra een nieuw onderkomen gevonden, waar zij hoofdzakelijk aangespannen gereden wordt.

Yarra is een Stermerrie die haar A-certificaat voor de trekproef heeft behaald. Daarnaast had zij ook juist haar Keurschap behaald.Primula
In 2008 hebben we de Kalypso-merrie Primula aangekocht van Dhr. Reinders uit Anderen. Primula is de volle zus van wijlen Rhoeo, de moeder van onze voormalig dekhengst Zizoran.


Een paar jaar later werd ook Primula haar Toddy-dochter Wolverlei aangekocht van Dhr. Reinders. Een merrie die de kwaliteiten van haar moeder nog eens dunnetjes over deed en daarmee haar plaats wist te vervangen binnen onze fokkerij.


WolverleiIn 2009 werden er twee veulens geboren die ook meer betekenis zouden gaan geven aan de fokkerij op ons bedrijf, de n bij familie de Lange uit Linde, de ander bij Dhr. Reinders in Anderen. Het veulen uit Linde viel Bart op, een rodblakke dame van onze Anton en Havstad-merrie Odylia: Frederiek. Haar oudere volle zus sprak aan, van type, maar bovenal ook qua bewegingen; krachtig, soepel en ruim! In eerste instantie was Frederiek niet te koop, maar na twee jaar mochten we haar dan toch welkom heten in Wanneperveen.

Frederiek
Het andere veulen werd geboren in Drenthe, bij Dhr. Reinders in Anderen. Ook deze viel als veulen op, ditmaal bij Annabel. Tijdens een bezoek aan dekhengst Reinar die dat jaar voor het eerst bij de kudde van Dhr. Reinders ingeschaard was, liep er een opvallend donker-isabel merrieveulen: Flamingo (Sebastian x Yocohama v. Toddy).

FlamingoTE KOOP?
Omdat wij geregeld enkele gefokte nakomelingen willen aanhouden, om later in de fokkerij in te kunnen zetten, zijn wij genoodzaakt om zo nu en dan ook enkele fokmerries te verkopen. Bent u zoekende naar een goede fokmerrie? Informeer dan eens naar onze merries.

Copyright BvandenBerg